HTML

"megkockáztattuk, hogy majd lebaszatlanpicsáznak" - Tóth Györgyi elmagyarázza, mi az összefüggés az etikátlan újságírás és az etikátlan viselkedés között

2014.03.14. 23:22 Lolita a kishúgunk

Sokatmondó, ahogy Narancsszem _minden férfira_ általánosítja, hogy kislányok szexuális vágyakat ébresztenek bennük. És erről eszembe jutott az a kutatás, ami szerint van egy demográfiai csoport, melynek tagjai szerint minden férfi megerőszakol nőket, ha módja van rá. A nőket megerőszakoló férfiak csoportja. És hogy ezek a férfiak célzatosan írnak, beszélnek arról, hogy a nők kiprovokálják az erőszakot, és a férfiak ez ellen tehetetlenek. Várják ugyanis a visszajelzést. Ami kivételes, hogy ezúttal a kommentek és a petíció nem csak megerősítést adott a szerzőnek (lájkok, megosztások, meg helyeslő férfiak, akik szinkronban csorgatták nyálukat a kislányokra a szerzővel), hanem kivételesen voltunk páran, akik megkockáztattuk, hogy majd lefeministáznak, lebaszatlanpicsáznak, lenincshumorérzéketekeznek, (feljelentenek - a szerk) hogy felszólaljunk a szexuális visszaélések gyermekáldozataiért.

Ugyancsak elgondolkodtató, hogy a különböző felületeken a petíciót kritizáló és a Narancsot védő kommentelők között mennyi van, aki nagyjából tagadja a gyermekkori szexuális visszaélés létét, illetve propagálja a gyerekek szexualizálását és annak felnőttek általi használatát. A reakciókból ítélve a petíció nagyon pontosan beletalált, hogy kiknek és mit üzen a cikk. De vajon ezen a Magyar Narancs szerkesztősége elgondolkodik-e?

Ezek a cikkek nem valamiféle vákuumban vannak, hanem ugyanazon a spektrumon, mint akik kiskamasz lányokat bámulnak és taperolnak a tömegközlekedésen, a bámulás/taperolás mondhatni az operacionalizálása annak, hogy az elkövető maga és mások előtt azzal hárítja a visszaélés felelősségét, hogy a gyerek volt csábító (ld. még párkapcsolati erőszaknál "leszállt a vörös köd", "kicsúszott a pofon", "kiprovokálta"). És eggyel tovább lépve, ugyanezen a spektrumon helyezkedik el a gyerekprostitúció.

 

Tóth Györgyi a NANE Egyesület munkatársa

komment

Címkék: újságírás szexizmus felelősség áldozathibáztatás gyerekprostitúció NANE Tóth Györgyi narancsszem

süti beállítások módosítása