HTML

"Nekem a petíció egy erkölcsi állásfoglalás az áldozatok mellett" - Hoffmann Kriszta elmagyarázza

2014.03.14. 12:43 Lolita a kishúgunk

Nekem a petíció egy erkölcsi állásfoglalás az áldozatok mellett, ezért írtam alá.
A jelen témával kapcsolatban nekem az jutott eszembe, hogy milyen jellemző stratégia az ok és az okozat felcserélése, valamint az az igyekezet, hogy azt lehessen láttatni, hogy az áldozatok provokálták a helyzetet, és a törekvés arra, hogy minél kevesebb szó essen az elkövetőkről.

Nekem a petíció arról szól, hogy ráirányítja a figyelmet arra, aki tematizálja az erőszakot, jelen esetben a gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélést.
A gyerekek által elszenvedett szexuális visszaélés az, ami miatt a gyerekek viselkedésében megjelennek a konkrét szexualitásra utaló elemek. 
Tehát a gyerekeken megfigyelhető viselkedés egy okozat, vagyis egy elszenvedett trauma tünete.
(http://www.nane.hu/egyes.../tevekenysegek/allj_mellette.html)
A gyerekek személyiségébe a trauma beépül, az elszenvedett erőszak alakítja a személyiségüket és a világhoz, benne a felnőttekhez való viszonyukat.
Amikor egy gyerekről úgy beszél valaki, hogy a gyerek „romlott”, „szexi”, akkor elvárásokat erősít meg a gyerek felé, aki ezeknek az elvárásoknak megfelelően fog viselkedni. Hiszen kiszolgáltatott helyzetben van a felnőttek világától. Igazodási pontokat keres, illeszkedni akar. És egyes felnőttektől ezeket a támpontokat fogja kapni.

Kevesen tanítják meg a gyerekeiknek, hogy joguk van megvédeni a testüket, joguk van nemet mondani, és szólni, ha olyasmi történik velük, ami számukra kellemetlen.
(http://www.nane.hu/kiadvanyok/tuzhely/helenbenedict.html)
Sokan tanítják a gyerekeiknek, hogy óvakodjanak az idegenektől, de kevesen beszélnek a gyerekeikkel arról, hogy a veszély a közeli ismerősök, rokonok felől fenyegeti őket a leginkább.
Ha a társadalom a gyereket a felnőttek tulajdonának tekinti és nem önálló lényeknek, akkor nem is gondolja, hogy a gyerekeknek joguk van megvédeni magukat és ehhez joguk van segítséget kérni.
Számomra a petíció körül kialakult vitában az a legfontosabb, hogy beszéljünk az elkövetőkről.
Akik szexuális tárgyként tekintenek a gyerekekre, akik népszerűsítik ezt a látásmódot, és akik felmenteni igyekeznek az elkövetőket.
Ne az áldozatoknak legyen arca és neve, hanem az elkövetőknek.

komment

Címkék: szexizmus felelősség nevelés hatás áldozathibáztatás Hoffmann Kriszta

süti beállítások módosítása