HTML

Szájbarágás a hiperszexualizáció veszélyeiről, avagy miért is extrém káros Narancsszem cikke a fiatal lányokra nézve - Lambing Emese elmagyarázza

2014.03.14. 12:38 Lolita a kishúgunk

Hogy érzékeltessem, milyen a tárgyiasító és szexualizáló jellegű szóhasználat (tehát ami kifejezetten a lányok külsejére, korára, szexuális kisugárzására vonatkozik) összegyűjtöttem azokat a nyelvi szerkezeteket a cikkből, amiket Narancsszem a lányokkal, nőkkel kapcsolatban használ. Íme:

végzet kisasszonykája
veszedelmes gyereklány
Hollywood első számú Lolitája
maga az ördög
szép és démoni
minden lányos apa örök, eleven rémálma
belepirult a hófehér filmvászon
szexi Scarlett
1984-es évjáratú szépség
szempillantás alatt változott át romlott Lolitává
tinimagazinban pózolt, áttetsző vagy egészen nyitott ruhákban
(mindenben van ráció), benne például akceleráció* 
minden Loliták Lolitája
Lolitának volt-e észbontóbb, vagy éppenséggel érett nőként
Fogj egy csodaszép kislányt, öltöztesd feszes fekete bőrruhába
a 12 éves Natalie Portman rövidnadrágban, kistrikóban emelte magasra a mordályt
még 17 sem volt, amikor a kamaszvágyak titokzatos tárgyát alakította
ruhát csak hírből ismerő, szigetlakó szépség
16 éves volt ekkor, és kamaszok millióinak édesítette meg a mutálás korszakát

*akceleráció: A fejlődés, növekedés folyamatának gyorsabbá válása a huszadik században, melynek egyik jellegzetes tünete, hogy a szexuális érést jelző első menstruáció évekkel korábban tapasztalható, mint a múlt században. Együtt jár vele a testi fejlődés általános felgyorsulása, mellyel az érzelmi-pszichológiai fejlődés nem jár együtt. (kislexikon.hu)

Szexualizációnak azt a folyamatot nevezzük, amikor egy személy értéke kizárólagosan definiált a szexuális kisugárzása és viselkedése által, valamint ha egy személyt szexuális jellegű tárgyiasítás alanyává tesznek.

Tény: a lányokról és fiatal nőkről a médiában megjelenő szexualizált képek, cikkek stb. káros hatással vannak a lányok énképére és egészséges fejlődésére. Ez a fajta egyoldalú reprezentáció nemcsak sértő, hanem komoly következményekkel jár, és negatívan befolyásolja őket 1. kognitív működés, 2. fizikai és mentális egészség, 3. egészséges szexuális fejlődés szempontjából.

Kognitív és érzelmi következmények: a szexualizáció és a tárgyiasítás aláássa a személy önbizalmát és a kielégítő viszonyt a saját testével, ami érzelmi és énkép problémákhoz vezethet (pl. szégyenérzet és szorongás).

Mentális és fizikai egészség: a három leggyakoribb, lányoknál és fiatal nőknél diagnosztizált egészségügyi probléma a szexualizációval összefüggésben: 1. táplálkozási zavarok, 2. alacsony önértékelés, 3. depresszió vagy depressziós hangulat 

Szexuális fejlődés: A szexualizáció negatív hatással van a lányok azon képességére, hogy egészséges szexuális énképet alakítsanak ki magukról.

A szülőknek komoly felelőssége van abban, hogy hozzájárulnak-e lányaik szexualizációjához, vagy képesek-e megfelelő módon oktatni és megvédeni őket.
Fel kell hívni a szülők, tanárok, egészségügyi szakemberek, valamint a médiában dolgozók figyelmét arra, hogy legyenek körültekintőek a lányok szexualizációjával kapcsolatban. Az iskolákban pedig szorgalmazni kell a médiaműveltséggel kapcsolatos készségek elsajátítását, korszerű szexuális edukációt, hogy minden diák hozzájusson megfelelő információkhoz a szexualizáció negatív hatásaival kapcsolatban.

Mint társadalomnak az a feladatunk, hogy szisztemamtikusan lecseréljük a média által közvetített összes szexualizált képet, írást stb. olyanokra, amelyek a lányok egyediségét és a kompetenciáját helyezik előtérbe. A cél az, hogy olyan üzenetek jelenjenek meg a médiában, amik alkalmasak arra, hogy hosszú távon biztosítsák a lányok és fiúk egészséges szexuális fejlődését.

komment

Címkék: nevelés hatás fogalmak szövegelemzés Lambing Emese hiperszexualizáció narancsszem

süti beállítások módosítása