HTML

"médiatörténeti sikerként jöhetnétek ki ebből az afférból" - Milánkovics Kinga levele a Magyar Narancsnak

2014.03.18. 12:19 Lolita a kishúgunk

Kedves Narancs!

Szerintem a Narancs egy jó újság. Általában. De vajon elég jó-e ahhoz, hogy meg is vegyük?

Ezt a két FB hozzászólást olvastam valamelyik nap két különböző embertől, a petíció kapcsán:

 Ma, amikor alig működik a sajtó, amikor a nyilvánosság maradékáért kínlódik az, aki még kínlódik egy ilyen módon elindított, felületessé, átgondolatlanná váló vita olyan károkat okoz, amely károk leginkább azok esélyeit rontja, akiknek jogait védeni akarják a vitázók.”

 „olvassa meg egyaltalan valaki a magyar narancsot??”

Közben folyton azt lehet hallani, hogy a színvonalas papíros újságok a csőd szélén vannak, nagy rajtuk a piaci nyomás, megy a verseny az olvasókért.

Kérdeznélek titeket, hogy mit gondoltok arról, hogy ki a Magyar Narancs célcsoportja? Kinek írjátok a lapot? Mi az aktuális küldetés? Mi a jövőkép?

Bennem, mint olvasóban az a kép él, hogy a Narancs liberális, progresszív és modern lap kíván lenni történetileg, és talán most is. Vagy nem?

Érzékelitek azt, hogy a világ elég sokat változik az utóbbi években, nem elsősorban Magyarországon, hanem azon kívül inkább? Közben pl. a FB kiváló média felület lett abban, hogy az emberek egymást képezzék, osztanak meg jobbnál jobb, valóban progresszív, gondolatébresztő írásokat mindenféle témában, a világ minden tájáról. Képezzük egymást, tanulunk egymástól, vannak inspiráló viták. A tudás egyre inkább közkincs, a gondolkodni kívánó embereknek egyre kevésbé van szüksége a Narancshoz hasonló előre gyártott lapokra.

Néhány nemzetközi FB oldal és csoport követése, és az ott megosztott írások alapján kialakuló viták bőven elégségesek ahhoz, hogy a magát liberálisnak és progresszívnek gondoló olvasó kielégíthesse szellemi tápanyag igényét. És akkor jön egy ilyen cikk, mint Narancsszemé, és utána az ügyvédi felszólítás. Erőből, a tárgyalás, a kommunikáció igénye nélkül, a témára láthatóan tejesen zárt fülekkel. Ez így együtt nagyon kínos és elidegenítő. Nemhogy nem progresszív, de kifejezetten feudális tempó, a szólásszabadságért olyan sokszor felszólaló Narancstól meg különösen. Most akkor mi van?

És mindezzel párhuzamosan egyre jobb blogok is vannak, aminek már előfizetője is lehet az ember, ha akar, és van miért odamenni. Tartalom van, színvonal, sokszínűség, pezsgés, közösség, izgalmas beszélgetések. A tudás, az inspiráció itt van az asztalunkon, csak néhány kattintás, hála az internetnek. Még a trafikba sem kell lemenni érte.

Innen, az olvasói fotelből nézve nagyon úgy tűnik, hogy lassan elmegy mellettetek a világ és nem észlelitek. Most komolyan azt gondoljátok, vagy gondolja a fenti komment írója, hogy a liberális gondolkodású nők és férfiak, azok, akik komolyan veszik az emberi jogokat és esetleg követik a világban erősödő, a nők és gyerekek elleni férfierőszak ellen aktívan felszólaló gondolatokat, egy ilyen eset után szó nélkül tovább vásárolják majd a lapot? Vagy mire számítotok? Ennyit néztek ki a saját olvasóitokból?

Ezeket ajánlom figyelmetekbe:

http://index.hu/velemeny/jegyzet/adblocker/ (volt már erre is precedens itthon)

http://csakazolvassa.hu/2014/02/26/az-irastudok-arulasa/

http://csakazolvassa.hu/2013/05/15/az-irastudok-felelossege/

A Magyar Narancs önképe:

http://magyarnarancs.hu/rolunk/az-ujsag-maga-77331

Van már sok liberális és progresszív alternatíva, van a Narancsnak is alternatívája.

Üdvözlettel,

Milánkovics Kinga

ui. Egy ötlet és javaslat: nem akartok esetleg, így az eset kapcsán valami rendes társadalmi párbeszédet kezdeményezni, meghívni a feleket, diskurálni a nők elleni erőszakról, a média felelősségéről, azokról az etikai alapokról, amiket egy újságnak 2014-ben követni lehetne, ha progresszív kíván lenni. Nagyon ciki ez az ügyvédes fenyegetőzés, és sokkal jobban, médiatörténeti sikerként jöhetnétek ki ebből az afférból, ha egy kreatív fordulattal megpróbálnátok tényleg nyitottan és liberálisan működni. A 444, az NLC is szexista és nőellenes, és a női olvasókért ha jól gondolom ők versenytársaitok, lehetne piaci előnyre szert tenni. Meg ráférne már az országra is egy ilyen jó precedens.

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: média sajtó újságírás célközönség Facebook Magyar Narancs Milánkovics Kinga

süti beállítások módosítása