HTML

"Egyszerűen nem érti a filmeket" - Láng Attila D. elmagyarázza

2014.03.14. 18:47 Lolita a kishúgunk

Láng Attila D. regényíró részletesen írt Narancsszem cikkéről és a benne megemlített filmekről, kritikája teljes terjedelmében itt olvasható, alább egy részlet:

"És egyáltalán, mi a válogatás szempontja? Miért maradt ki Milla Jovovich, aki a második lagúnafilmben semmivel se volt kevésbé „lolitás”, és ő is csak tizenhat volt? Miért maradt ki Olivia Hussey, akit a Rómeó és Júlia bemutatóján nem akartak beengedni a moziba, mert még mindig nem volt tizennyolc éves, és a filmen teljes meztelenség látható: ő maga? Miért maradt ki Karolina Ostrożna és Katarzyna Szczepanik, akik a Varjakban meztelenül fürdenek, és talán ketten együtt sincsenek tizennégy évesek? És miért maradt ki…

Á, hülyeség. Narancsszem szintjén az a film semmi egyébről nem szól, mint hogy állandóan látható Vanessa Guedj bugyija, és Hubert nyilván pedofil. Ha azt mondanám, hogy a film nem működik Guedj bugyija nélkül, mint ahogy Thora Birch bugyija helyett is alternatívákat kellett keresni, nem értené, hiába nézné meg százszor mindkettőt.

Egyszerűen nem érti a filmeket, éspedig azért, mert nem érti az embereket. Neki a nőnemű ember csak dekoltázs, jó segg, punci. Erről szól a Narancsszem-ellenes petíció. Narancsszem szexista, aki a nőkben csak – Vanessa gyakori szavával – zsákmányállatokat lát, ami éppenséggel nem okozná, hogy cikket írjak róla, de Narancsszem ezenfelül pedofil is, vagy pedofil igényeket szolgál ki, az én szemszögemből ez már mindegy. A cikk egy útmutató pedofiloknak, hogy milyen filmeket nézzenek meg, ha szexi gyereklányokat akarnak látni. Ha ezt főszerkesztői ejnyebejnye nélkül lehet, mert csak a kattintások számítanak, akkor a cikk folytatásában meg lesz említve a Három férfi és egy mózeskosár, ahol megszemlélhetjük, amint átpelenkáznak egy kisbabát.

Aláírtam a petíciót, de nem értek egyet azzal, hogy Szemet továbbképzésre kell küldeni. Eleve nem alkalmas újságírónak, eddig még amit olvastam tőle (a múltkori cikk és a mostani kapcsán is volt alkalmam még látni néhányat), az arról győz meg, hogy össze tud állítani listákat bármilyen tárgyban, a filmtörténet tíz leglánctalpasabb tankja, a filmtörténet tíz legvizesebb delfine, a filmtörténet tíz legemeletesebb esküvői tortája, de elsősorban a filmtörténet tíz legmélyebb dekoltázsa, a filmtörténet tíz legszaftosabb ágyjelenete, a filmtörténet tíz legjobb női segge és a filmtörténet tíz leghamvasabb gyerekpuncija. Ilyenkor összegyűjt találomra tíz valamit, mindegyikhez ír egypár lapos mondatot, és kész a cikk. Amikor én voltam főszerkesztő, nálunk az dolgozhatott, aki cikkeket írt. Igaziakat. No persze mi nem voltunk ilyen nagymenő lap, ami azt hoz le, amit akar, úgyis elolvassák."

komment

Címkék: film művészet újságírás szexizmus Láng Attila D. narancsszem

süti beállítások módosítása