HTML

Válaszok felháborodott és sértett férfitársaimnak - Herman Gábor írása

2014.03.19. 00:58 Lolita a kishúgunk

Ez a petíció butaság. A filmeket is tiltsuk be, amiket szemléz?

A cikkben nem szemléztek filmeket. A filmekről semmit sem tudunk meg, csak annyit: szerepel bennük egy-egy kislány, akire a szerző szívesen csorgatja a nyálát (itt-ott kiderül, miért). A cikktől és a petíciótól függetlenül a filmek lehetnek bármilyenek, de a tiltakozás nem a filmekről szól, hanem a cikkről, ami  a filmekről nem mond semmit, csak a kislányokra gerjedést legitimálja, sőt ünnepli, így dehumanizálva a lányokat, nőket és tulajdonképp mindenkit.

Ez a petíció apróságokat nagyít fel.

Nézzünk egy pár "apróságot". (Az alábbi mondatokat a szerző mind gyerekekre vonatkozóan írja)

"Linda Blair szép volt és démoni [..], minden lányos apa örök, eleven rémálma."

„behúzott két olyan szerepet, amibe belepirult bizony a hófehér filmvászon is."

"A bárányok hallgatnak alkotói ott a börtön alagsorában csak közel húsz esztendő epekedését vágták az arcába"

"Hogy mennyire szexi Scarlett? Annyira, hogy látni sem kell, elég a hangját hallani"

“Fogj egy csodaszép kislányt, öltöztesd feszes fekete bőrruhába […]”

“a film összes felnőtt nézője bűncselekményt követett el gondolatban”

A szerző, vagy szerinte mások tehát kívánatosnak, szexinek tartanak kislányokat. Ez egy 10-es lista a szerinte szexi kislányokról. Csak úgy, minden kommentár, reflexió nélkül, azzal a természetességgel, amivel más 10 receptet ír le. Ez egy iszonyú erős és káros üzenetet hordoz, ha a szerző nem is mondja ki nyíltan: kislányokra gerjedni természetes, elfogadható, OK.

"[...] akire a mester [Roman Polanski] bakfiskorában figyelt fel, annak természetes helye van egy ilyen válogatásban."

Roman Polanskit elítélték kiskorúval szembeni szexuális visszaélésért. Amikor a szerző mesternek nevezi (a bakfiskorú lányok szexiségét megitélni tudó mesternek), tulajdonképpen tiszteleg a pedofíliája előtt.

„ Az 1984-es évjáratú szépség”

Évjáratú. Mint egy autó. Egy tárgy. Nem ember. Szexuális tárgy. Ilyet felnőtt nőre is sértő és megalázó írni. Van két kisgyerekem, görcsbe rándul a gyomrom, ha csak belegondolok, hogy valaki róluk így beszélhet.

Láttam az egyik filmet, nekem is tetszett benne a lány. Akkor most pedofil vagyok?

A rendező nyilván ezt akarta. Ha a vonzalmadat tudod a helyén kezelni, gyorsan túlteszed magad rajta, nem epekedsz utána, mert tudod, hogy egy szexuális kapcsolat ártana egy gyereknek, és egyébként csak felnőttekkel próbálsz szexuális kapcsolatot létesíteni, akkor nem.

A petíció sem azt firtatja, hogy a cikk szerzője pedofil-e. Annyit állít: ez egy pedofil cikk, mert az elejétől a végéig kislányok szexiségéről szól.

Jó, lehet, hogy vannak gázos dolgok a cikkben, elsőre nem tűnt fel, de ez a petíció offenzív, mintha minden férfi ellen szólna.

Elsőre nem tűnik durvának a cikk? Valószínűleg azért, mert már hozzászoktál a rengeteg szexista, a nőket szexuális tárggyá lefokozó szöveghez, ilyet rengeteget lehet hallani. Nem vonzódsz kislányokhoz, és mégis sért ez a petíció? Lehet, hogy te is épp így beszélsz, persze inkább felnőttekről és nyilván „csak” viccből. A petíció valóban említi, hogy sokan látnak szexuális tárgyat egy kislányban. Nem csak azokról van itt szó, akik tettleg bántalmaztak valakit. A szexista beszédmód (különösen, ha gyerekekről van szó) önmagában is káros.

OK, én is mondok néha ilyeneket, akkor rögtön szexista vagyok? Én szeretem a nőket és sose bántanék senkit.

„1984-es évjáratú szépség” – ez szexista szöveg, bármilyen meglepő, sértő, mert megfoszt egy embert az emberségétől. De ha ezt nem érted, nem csoda: te is itthon szocializálódtál, és ezt tanultad mindenhol. A TV-ből, filmekből, a haveroktól, a tanáraidtól. A szüleidtől. A mesekönyvekből. Igen, épp ma vágtam ki Doktor Hű De Fáy-t (K. Csukorovszkíj Dr. Dolittle alapján írt meséje) az esti mese kellős közepén a gyerekszobából, amikor azt kellett volna elmesélnem, ahogy az egyetlen női szereplő Barbárkát (aki a jóságos doktor bácsi mellett csak a levegőt rontja) épp a cuki álltkák és a doki bácsi együtt bedobták a tengerbe, majdnem megölték, de megenyhült a szívük, kihúzták, és egy lakatlan szigetre száműzték. Kitűnő módszer, arra, hogy óvodás kisgyerekek fejében jó mélyen elültessük: a nők rosszak, gonoszak, semmi hasznuk, ezért megérdemelnek minden büntetést.

Jó érzésű ember még akkor sem követ el szexuális abúzust egy kislány ellen, és a feleségét sem veri meg, ha ilyesmiken nő föl. De akik ezeket elkövetik, azok nagyon is igazolva érzik magukat, amikor ezt a szövegelést hallják. Ha nem akarsz az elkövetőknek segíteni, vágj neki, töröld a beszédmódodból a szexizmust. Viccből sem OK. Kb. hetente hal meg egy nő családon belüli erőszak következtében. Minden negyedik lány tapasztal abúzust 18 éves kora előtt. Nem vicces.

komment

Címkék: szexizmus nevelés hatás fogalmak szövegelemzés narancsszem Herman Gábor Polanski

süti beállítások módosítása